Cílem je zažít překvapení, říká olomoucký cukrář Malý

Z elektrikáře cukrářem. Tak nějak by se dala popsat cesta Tomáše Malého, který se už čtyři roky věnuje cukrařině. Netvoří ale klasické větrníky a špičky, jedná se o zákusky inspirované Francií, které lahodí oku i všem chuťovým pohárkům. Jeho vzorem je špička mezi cukráři Amaury Guichon. Co by měl zákusek obsahovat a jak dlouho trvá jeho tvorba, nám Tomáš prozradil v rozhovoru.  

Co vás k cukrařině přivedlo?

Náhoda… Doma jsme pekli, ale nic velkého. Pak jsme začali jezdit do Prahy, viděli jsme nějaké výrobky tam a řekli jsme si, že to zkusíme. Otevřeli jsme výrobnu v Uničově, kde jsme byli asi tři roky a už to nebylo kam dál posunout. Takže jsme se rozhodli pro kavárnu NMdesserts.

Vaše zákusky nejsou typicky české, jsou hodně zajímavé tvarem i chuťovými kombinacemi. V Česku se s tím člověk často nesetká.

Je to inspirované francouzskou cukrařinou. Začal jsem hlavně na sociálních sítích, kde jsme na to přišli. Pak jsem absolvoval kurz v Praze, kam jezdí i zahraniční cukráři. Jeli jsme za těmi nejlepšími ze světa a od nich jsme se učili. Strávil jsem například čtyři dny na kurzu Amauryho Guichona. Někteří cukráři mají kurz koncipovaný tak, že se jen díváte a někteří stojí za vámi, když vy tvoříte a kontrolují.

Co vám vyhovuje víc?

Myslím si, že obojí mě hodně naučilo. Jsem ale spíše takový, že se raději dívám a pak si někam zalezu a zkouším. Dělat to s těma nejlepšíma je trochu strach, ale velká zkušenost.

A proč to chcete dělat jinak?

Právě proto, že to v Česku moc není. Ale už to pomalu začíná, nejvíc v Praze. V Olomouci to nebylo a to mě hnalo udělat to co nejdříve.

Kde berete inspiraci?

Nejvíce v zahraničí a od cukrářů, se kterými jsem se setkal. Jsem sběratel knížek a kupuju si i jejich knížky. Sleduju hlavně jejich techniky a způsoby, jak pracují. To si pak přizpůsobuju svým zákuskům a nápadům.

Jak dlouho trvá vymyslet nový zákusek?

To je hodně individuální. Na otevření kavárny jsme měli měsíc. Potom nám pomohl lockdown, když bylo zavřeno a my změnili třičtvrtě zákusků. Byl na to čas. Teď ho není tolik, abychom se dostali k něčemu novému. Nápadů máme hodně, ale nenahrává nám současná doba.

Máte omezený počet chutí, který do zákusku dáváte nebo kombinujete a vymýšlíte, dokud to prostě není dobré?

Asi nemám. Snažím se maximálně tři chutě. Důležité je, aby to mělo různé textury. Aby tam byla vrstva, která křupne, která je gelová, pěnová a krémová. Cílem je, aby to pro lidi bylo zajímavé, když ochutnají. Aby člověk zažil překvapení, když něco vyteče nebo ho překvapí kyselá chuť.

Jakou nejšílenější chuťovou kombinaci jste vymyslel?

Myslím si, že do nic extra šíleného jsem ještě nešel. (usmívá se) Láka mě něco se sýrem, parmazánem, ale ještě jsem se k tomu nedostal. Zatím si lidi zvykají na to, když zkombinujeme višeň s pistácií a meruňkou. Už to jim přijde hodně. Po ochutnání ale dobrý.

Některé mají i zajímavé tvary. Jak docílíte požadovaného tvaru?

Na to jsou silikonové formy. V moderní cukrařině už ale začíná být populární si ty tvary vyrábět sám, nekopírovat. Většinou je to tak, že někdo něco vymyslí a udělá se mu forma na míru.

Jaký je váš nejsložitější zákusek na přípravu a jak dlouho trvá?

Nejsložitější asi Pistachio, protože obsahuje malinové pyré, malinový krém, je tam korpus z pistácií a pistáciový šlehaný krém. Celé je to v čokoládě a nahoře je houba. Vyžaduje to hodně kroků. Zákusek se skládá ze čtyř vrstev a každá se musí postupně udělat a zamrazit. Hotový zákusek bych byl schopný udělat za dva dny.

Víte, kolik zákusků už jste vymyslel nebo kolik druhů máte na kontě?

V nabídce máme zhruba okolo patnácti druhů, které obměňujeme. Pět až osm druhů je stálých. A celkem si myslím, že máme tak třicet pět druhů, které jsme schopni udělat.

Proč jste se rozhodl pro pobočku v Olomouci a plánujete další pobočky?

Bydlím tady, a ještě tu nic takového nebylo. Měli jsme nabídky i do Prahy, ale líbí se nám Olomouc a chceme tady zůstat. Chtěli bychom otevřít ještě jednu pobočku v Olomouci, ale jen jako prodejnu. Pak bychom chtěli určitě dál, láká mě Brno a Ostrava, ale to chce čas.

Kolik lidí máte v týmu? Máte na zaměstnance speciální požadavky?

V týmu jsme tři, zatím jen rodina. Určitě na budoucí zaměstnance nebudu mít speciální požadavky. Viděl jsem u sebe, že to není potřeba. Není pro mě důležité, aby byl člověk z oboru.

Baví vás i vaření?

Ano. Zavedli jsme i snídaně, které si děláme sami. Takže mě baví i vařit.

Nabízíte i vánoční cukroví na objednávku. U cukroví máte taky zvláštní chutě nebo je to klasicky to, co všichni známe?

Cukroví je víc tradiční. Určitě tam bude karamel, stonka fazolí, což je trochu zvláštní a snažíme se používat vanilku. Zkrátka to, co tam má být. Používáme kvalitní suroviny. Neosvědčilo se nám u Vánoc experimentovat. Jednou jsme to zkoušeli, ale lidi víc chtěli klasické cukroví na Vánoce.

Související články

Nejčtenější

Chystají protestní koncert. Vystoupí Ledecký, Pavlica i Hutka

Odboráři Moravské filharmonie Olomouc (MFO) chystají na příští pondělí protestní koncert proti jejímu plánovanému slučování s Moravským divadlem. Podpořit je hodlají hudebníci Janek Ledecký,...

Romové nemají šanci bydlet jinde než na ubytovně. Platí i 20 tisíc, říká sociální...

Jaká je situace Romů v Olomouckém kraji? Podle sociální pracovnice Jiřiny Somsiové je drtivá většina z nich sociálně vyloučených. Jen těch málo šťastnějších, kteří...

Tři měsíce po operaci ve Francii. I přes rýmu se Martínkovi daří

Před třemi měsíci absolvoval Martínek z Mohelnicka důležitý zákrok ve francouzském Montpellier. Nyní už začíná mluvit a daří se mu se překulit na bříško. V srpnu...

VIDEO: Policie hledá bělovlasého muže. Neznáte ho?

Olomoučtí policisté pátrají po totožnosti muže zachyceného na kamerovém záznamu. Pomoci by mohl s objasněním krádeže. Zároveň policie žádá, aby se muž sám přihlásil. Policisté z Obvodního...

Nejnovější

Vážná nehoda na Prostějovsku. Pro řidičku letěl vrtulník

Hasiči zasahovali u další vážné nehody během jednoho dne. Mezi obcemi na Prostějovsku v sobotu havarovala řidička v osobním voze. Silnice mezi obcemi je uzavřena,...

Kroupy i blesky. Meteorologové varují před bouřkami

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před silnými bouřkami. Ty hrozí především v jižní části Olomouckého kraje, a to na Olomoucku, Přerovsku a...

Osobák srazil osobu v kolejišti. Mělo jít o sebevraha, na místě zemřel

Vlaky na trati mezi Olomoucí a Blatcem po sobotním poledni stály. Na trati č. 301 ve směru z Prostějova došlo ke střetu vlaku s...

Zemřel Karel Floss. Zakládal obnovenou katedru filosofie

Zemřel kantor a zakládající člen obnovené olomoucké katedry filosofie. Karel Floss patřil podle domovské katedry mezi vůdčí osobnosti ve svém oboru. Stále aktivní filosof...

Benefice Zázraky Zrození už přesáhla 375 710 korun. Spojila více než 43 firem z...

Prvních 25 dní a 204 dárců má za sebou nová benefiční sbírka Zázraky Zrození. Ta cílí na výběr 3 000 000 korun na nákup...

Komplexně řeší odpadové hospodářství. Lutín může získat Cenu kraje

Obec Lutín si nominaci na Ceny kraje vysloužila komplexním pojetím odpadového hospodářství v obci. Jako jedna z prvních zavedla tzv. Door-to-door třídění odpadu, přičemž dnes...

Bílá Voda třídí, co se dá. Získá Cenu kraje v kategorii Životní prostředí?

Obec Bílá Voda se svými cca 350 obyvateli je obcí, která se může dlouhodobě pyšnit velmi nízkou produkcí odpadů, a to nejen v Olomouckém kraji,...

Benefiční motoden podpoří školku Blanická. Přidejte se k motovyjížďce

Mateřská škola Blanická se věnuje dětem s autismem. Právě na Den dětí aktivity školky podpoří každý, kdo se vydá na Benefiční motoden. Výletiště u...