Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Nejčtenější

Zásah pyrotechnika na Přerovsku. Při vyklízení kůlny žena objevila starou munici

V Jindřichově na Přerovsku zasahoval policejní pyrotechnik. Nová majitelka nemovitosti vyklízela starou kůlnu, kde našla předmět připomínající munici. Policie náboj převezla k bezpečné likvidaci. Policie obdržela skrze...

Sedmdesát procent vlastníků vykoupeno. Stavba D35 na Šumpersku postupuje

Stavba dálnice D35 zažívá citelný pokrok. V úseku mezi Mohelnicí a Starým Městem vykoupilo Ředitelství silnic a dálnic už kolem 70 procent vlastníků. Dopravní a...

Zemřel bývalý politik Miroslav Macek. Část svého života prožil v Zábřehu

Původně stomatolog, který ordinoval v Zábřehu a zároveň politik a spoluzakladatel ODS. To byl Miroslav Macek, který zemřel ve středu 1. května v 79...

Tip na výlet: Už třicet let se snaží opravit zámek Dřínov. Památka se teď...

Dnes vás s naším tipem na výlet vezmeme za hranice Olomouckého kraje, konkrétně na Kroměřížsko. V obci Dřínov najdeme i stejnojmenný zámek, který téměř...

Nejnovější

Když jsem viděl scénář, věděl jsem, že chci muzikál režírovat já, říká Roman Vencl

Moravské divadlo Olomouc připravilo na páteční večer premiéru muzikálu ELA! Ten mapuje život automobilové závodnice Elišky Junkové. I když závodila jen pět let, vyhrávala...

Porodnice chystá rekonstrukci, provoz ale neomezí. Fámy vedení FN Olomouc odmítá

Olomoucká fakultní nemocnice připravuje rekonstrukci porodních boxů. Každý pokoj díky tomu bude mít vlastní sociální zázemí. Na rodičky tak čeká víc komfortu. Zároveň FN...

Pobočka pošty na náměstí jde do aukce. Kolik bude stát?

Česká pošta uspořádá 12. června elektronickou aukci budovy bývalé poštovní pobočky na Horním náměstí v historickém centru Olomouce. Minimální kupní cena této nemovitosti byla...

Stovky vozidel americké armády je na Libavé. Na cvičení přiletí gardisté z Virginie

Tisíce turistů si ve středu mohlo prohlédnout vojenský prostor Libavá, teď už se zase vrátil armádě. Momentálně se na Olomoucko přesunuly stovky kusů vojenské...

Zlatá devadesátá? Další ročník Retro Music Festivalu míří do Olomouce

Vytáhněte ledvinky, plísňáky, nezapomeňte Jágrův mullet, a dámy, nezapomeňte na modré stíny. Další ročník Retro Music Festivalu je totiž tady. Na Korunní pevnůstce se...

Starají se o odpad už třicet let. KIWEK METAL je nominovaný na Cenu kraje

Společnost KIWEK METAL se v současné době věnuje nákupu, zpracování, ekologické likvidaci, recyklaci a prodeji kovového odpadu, papíru, autovraků, elektrozařízení a elektrodpadů. Ve svých výrobních areálech,...

Ben Cristovao, Yzomandias nebo Majk Spirit. Big Up Festival láká na velká jména

Do Olomouce míří nová hudební akce. Big Up Festival láká na zvučná jména jako je Benny Cristo, Paulie Garand, nebo Kali. Festival se odehraje...

Vychází nové magazínu Akce Zábava. Co v něm najdete?

Nové číslo magazínu Akce Zábava už je na stáncích. Přinášíme krátký přehled toho, co v květnovém výtisku zjistíte. A to nejlepší? Na výdejních místech...