Je to životní styl, říká o řemeslných pivech hospodský Jiří Gregor

Citadela je jednou z legendárních hospod v bezprostředním centru Olomouce. Je to zároveň jednou z několika málo hospod, které se pyšní tím, že svým hostům nabízí piva od malých řemeslných pivovarů. „Pivo je obecně kulturním fenoménem, a to řemeslné zase něčím, co lidi v Olomouci chtějí,“ myslí si majitel Citadely Jiří Gregor. Jaké to je, vést takovou hospodu v Olomouci? Kolik takových hospod v Olomouci je? A jak si vzájemně konkurují? Také o tom jsme se bavili v rozhovoru pro Olomoucký Report. 

Jaké to je vést v Olomouci hospodu zaměřenou na řemeslná piva?

Je to dřina. Každý závoz člověk tahá čtyřiceti, šedesáti kilové bečky a aby se dobře uživil, tak musí sám za tím výčepem stát, protože komunita zpravidla chodí za výčepním. Být ale součástí světa, ve kterém pijeme pivo, mluvíme o něm, vysvětlujeme si o něm spoustu věcí a navzájem se vzděláváme, je zábava. V Olomouci je také relativně silná komunita lidí, kteří si pivo vaří doma v garáži nebo ve sklepě. Desítky z nich pak za námi takhle chodí hospody, nosí vzorky a my je ochutnáváme a hodnotíme. Je to životní styl, který je ale náročné usměrnit, aby člověk nevypil deset piv denně.

Jakou roli v tom má konkrétně Olomouc?

Olomouc je krásná svou historií, atmosférou a geniem loci. Nabízí skvělé kulisy pro to, abychom měli příjemnou a bodrou hospodu s dobrým řemeslným pivem pro přátele, lidi z města i pro turisty. Řemeslné pivo je v rámci hospody něco navíc. Pivo je obecně kulturní fenomén, a to řemeslné zase něco, co lidi v Olomouci chtějí a jsou na to zvyklí. Byla tu třeba první pivotéka nebo první výčepy s více pivovary. Jsou tu zkrátka dobré kulisy pro to mít řemeslnou hospodu díky atmosféře, lidem, univerzitě, historickým kulisám. To je asi nejzásadnější.

Je tu taková pivní míle

Kolik takových hospod po Olomouci je?

Jak říká můj kamarád a jeden z předních odborníků na řemeslná piva v Olomouci Matúš Krátky z Pivního Ráje – je tu taková místní pivní míle. Kdyby člověk šel od nádraží k náměstí Republiky a v každé hospodě by si dal pivo, tak toho vypije opravdu hodně. Začneme v LocAle u hlavního nádraží, na Komenského ulici nemineme Los Bastardos nebo pivotéku Pivní Ráj, a budeme pokračovat do Zkoušky, dneska už i ke Strašidlům a do Vyhoukané sovy. Potom se dá jít do Black Stuffu a před Hanáckými kasárnami máme Žíznivou vydru a Long Story Short, kde mají zase svoje vlastní pivo. 

Pak už stačí vyjít na Hrad ke kostelu svatého Michala a jsme u nás v Citadele, hned vedle je Axiom, a to jsme teprve v půlce města. Za Terezskou branou pak máme ještě Retro pivnici a končíme U Kuděje. Vím, že i Magor zkoušel dělat s řemeslnými pivy a K10 má zase Proud, který je na hranici řemeslného a průmyslového pivovaru. A řemeslná piva má i pár restaurací a barů na Horním náměstí, respektive v Riegrovce. A samozřejmě nesmíme zapomenout i na dva olomoucké hostinské pivovary – Moritze a Svatováclavský.

Hospůdka U Kuděje letos slavila výročí, že?

Právě U Kuděje je nejstarší hospoda v Olomouci, která letos oslavila 20 let. Patří zároveň mezi nejstarší multipípy v České republice. Byla to jedna z hospod, kde začali dělat s nefiltrovanými pivy od středních pivovarů.

Některé hospody nebo restaurace ještě mají Volbu sládků, což je taky super trend, kdy velký pivovar spolupracuje s malými. Plzeň tak pomáhá potenciálu cenového růstu malých pivovarů, protože třeba zaštítí reklamu a marketing.

Každý má svůj styl a je štěstí, že to tak je

Takových hospod je tedy celá řada. Máte nějakou dohodu, kdo bude točit jaké pivo?

Nemáme, protože každý má svůj osobitý styl, který nás odlišuje a zákazníkům tak dává na výběr, kam si zajít, ať už podle nálady, místa kde bydlí, nebo zrovna je, až po to, jaké pivo chce pít, což zjistí na sociálních sítích. Ale spolupracujeme spolu, pomáháme si, když je potřeba. A hlavně, rádi k sobě navzájem zajdeme na pivo. Za sebe pak můžu říct, že se snažím mít podobné ceny jako jinde, aby to dávalo smysl a nevznikaly třeba nějaké rozbroje. 

Ale přesto si trochu konkurujete, ne?

Obecně máme dobré vztahy a vzájemně se navštěvujeme. Myslím, že ti starší jsou rádi, že na ně navazuje někdo, kdo to dělá s vášní. Mladší se zase rádi inspirujeme a učíme se, jak to dělat tak, aby vést hospodu bylo člověku milé a udržitelné, protože zákazník se nemá zajímat o to, jaký den má hospodský, ale jde do hospody proto, že si sám chce náladu vylepšit, potkat přátele, sdílet zážitky a podobně. 

Každý z nás pak má svůj styl, jak to u něj chodí, a je štěstí, že to tak je. Třeba Ivan, majitel Vyhoukané sovy, má svůj chuťový profil, který logicky chce promítnout u sebe v hospodě, a já to mám v principu úplně stejně. 

Snažíme se vzájemně podporovat a když máme plno, tak svým hostům doporučujeme: „hele, běžte tam, mají taky dobrý pivo,“ a oni se zase vrátí. Ta komunita je dost velká a dost propojená na to, abychom si tady konkurovaly v negativním slova smyslu.

Související články

Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Nemusím být raketový inženýr, abych poznal umění. Ne, nemusíš

V posledním měsíci se v Olomouci objevilo hned několik uměleckých děl, které vyvolávají ze strany veřejnosti bouřlivé reakce. Jako první by se daly zmínit plechové garáže...

Tip na výlet: Navštivte zatopené lomy kolem Černé Vody

Desítky zatopených lomů najdete v okolí obce Černá Voda na Jesenicku, jejich přírodní krása láká k návštěvě. Pokochejte se při víkendové procházce pohledem na lomy...

V olomoucké arcidiecézi nastává přesun kněží, důvodem je i nový tým arcibiskupa

Olomouckou arcidiecézi čeká velké stěhování kněží, nové vedení bude mít sedm děkanátů. Letošní přesuny jsou zčásti způsobeny také tím, že arcibiskup Josef Nuzík jmenoval...

FOTO: Následky včerejších bouřek v kraji. Hasiči zasahovali u 230 událostí

Hasiči stále odstraňují následky včerejších bouřek v Olomouckém kraji. Celkem hasiči vyjížděli k 230 událostem v celém kraji. Nejvíc zasažené byly okresy Olomouc (106...

Nejnovější

Kandidaturu do Senátu na Šumpersku zveřejnily tři osobnosti, počet je nižší

Kandidaturu do podzimních senátních voleb na Šumpersku a Jesenicku dosud zveřejnily pouze tři osobnosti, což je polovina oproti posledním volbám před šesti lety. Svou...

Posledních 700 jedinců. V Zoo Olomouc se narodili vzácní daňci mezopotámští

V Zoo na Svatém Kopečku si připisují další úspěch. Narodila se zde totiž dvě mláďata vzácného daňka mezopotámského. Ve volné přírodě žije posledních přibližně 600...

Následky povodní na Přerovsku řeší i povodí, hráz v Šišmě se neprotrhla

Bleskové povodně, které postihly ve čtvrtek večer obce na Přerovsku, mají podle Povodí Moravy na svědomí vydatné srážkové úhrny, které na některých místech přesáhly...

Víkendový horoskop: Lvi, chce to chladnou hlavu. Kozorozi, s chutí začnete dovolenkový režim

Krásné ráno, je tady sobota 29. června a s ní i předpověď na tento víkend. Pojďte nahlédnout pod pokličku toho, co nás čeká. Dnes...

Patří Hranická propast mezi přírodní skvosty? Rozhodnout můžete i vy

Na nenápadném kopci, v přírodní rezervaci Hůrka, se nachází Hranická propast. S celkovou zatím naměřenou hloubkou 519,5 m se jedná o nejhlubší propast nejen v Česku, ale díky...

Mechové jezírko může získat Cenu kraje. Hlasovat může každý

Jedná se o rašelinné jezero, které se nachází v rašeliništi v národní přírodní rezervaci Rejvíz v okrese Jeseník v Jeseníkách. Jezírko má rozlohu 1692...

Městské skály soutěží o ocenění Přírodní skvost Olomouckého kraje

Známé a velmi oblíbené výletní místo každého Šumperana. Městské skály nabízejí unikátní rozhled z místa dřevěného altánku postaveného přímo na vrcholku skalního útvaru. Skály nadchnou...

Přírodní skvost chce získat cenu kraje. Pro Borový vodopád můžete hlasovat i vy

Vodopád na Borovém potoce je jeden z nejhezčích jesenických vodopádů. Nachází se v nadmořské výšce 800 m n. m., na jižních svazích masivu Dlouhých strání,...