Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou část těchto označení má ZD Senice na Hané za výrobky z minimlékárny, kterou založili v roce 2012 v Náměšti na Hané.

Minimlékárna v Náměšti na Hané zpracovává čerstvě nadojené kravské mléko z velkokapacitního kravína v Loučanech. „Chováme 500 dojných krav – Holštýnského černostrakatého plemene, které je nejprošlechtěnějším plemenem, co se týká mléčné užitkovosti,“ uvádí ZD Senice na Hané. Zvířata jsou krmena vyváženými směsnými krmnými dávkami, zajišťujícími co největší využití jejich genetického potenciálu, co se týče produkce mléka. Mléko je ošetřeno metodou šetrné pasterace 75 °C po dobu 30-ti vteřin.

Mléko prodáváme buď jako surovinu, nebo z něj vyrábíme řadu kysaných či jinak zpracovaných výrobků. V naší výrobě není použito žádných konzervantů, stabilizátorů ani jiných aditiv,“ uvedlo družstvo s tím, že drtivá většina výroby probíhá ručně. Mlékárna vyrábí pouze na objednávku, díky tomu dokáže družstvo zaručit čerstvost mléčných produktů a zbytečně neplýtvá zdroji a energiemi.

„Zboží jsme schopni zavážet prakticky každý všední den vždy z dodávky čerstvého mléka. Výroba je pod stálým hygienickým a veterinárním dozorem, dodržujeme oficiálně schválený oficiálně schválený HACCP provozovny.“

Mléčné výrobky ze Zemědělského družstva v Senici pravidelně ochutnávají také žáci základních i středních škol na Olomoucku, i po celé střední Moravě. ZD Senice na Hané plní ledničky restaurací, jídelen, cukráren a kaváren. Pokud přemýšlíte nad podporou regionálních produktů, ty ze Senice najdete na pultech obchodů SENIMO, Globus a Terno Olomouc.

A jaké výrobky regionální firma nabízí? Mezi stálice sortimentu patří jogurt Hanáček s příchutí několika druhů ovoce, sýr balkánského typu Seničan, který na rozdíl od jiných podobných sýrů není přesolený, nebo tvaroh tučný Drásal. Mezi novinkami je naopak plnotučný sýr ZLATÝ SENIČAN eidamského typu, sýrové kousky kořeněné Čtyři pepře, či sýrové kousky Tzatziky.


Regionální potravina Olomouckého kraje  

–          Zakysaná SMETANA  33%

Výrobek Olomouckého kraje 

–          Mléko selské plnotučné

–          Tvaroh tučný DRÁSAL

–          Farmářská smetana ke šlehání 33%

–          Kefírové mléko přírodní

–          Sýrové kousky kořeněné s příchutí francouzských bylinek

–          Sýrové kousky TRIO kombinace příchutí francouzské bylinky, pikant a přírodní

Související články

Nejčtenější

Jaké byly nejčastější přestupky? Policisté zveřejnili výsledky Speed Marathonu

V závěru minulého týdne kontrolovali policisté po celé republice, jak dodržují řidiči nejvyšší povolenou rychlost. Policisté se zaměřili na dodržování limitů jak v obcích, tak mimo...

Každý by si měl nechat oholit hlavu, říká holička ze Šemberovy ulice

Zapadlá ulice v centru Olomouce skrývá podniky, ale i řemeslo. Na jednom konci Šemberovy ulice stojí studio PROSTĚ holičství. Dveře otevírá holička v bílé...

Sražený kůň ve Velkých Losinách. Veterinářka ho musela po střetu s vozidlem utratit

Nákladní vůz projížděl Velkými Losinami kolem muže, který s koněm šel po chodníku pro pěší. Kůň se ale náhle splašil a dostal se na komunikaci,...

Tip na výlet: Už třicet let se snaží opravit zámek Dřínov. Památka se teď...

Dnes vás s naším tipem na výlet vezmeme za hranice Olomouckého kraje, konkrétně na Kroměřížsko. V obci Dřínov najdeme i stejnojmenný zámek, který téměř...

Nejnovější

Nemocnice koupila porodnický gauč. Umožní rodičkám přirozený porod

Nemocnice Šumperk zakoupila do porodnice variabilní porodnický gauč, který umožňuje ženám rodit pohodlně v jakékoliv poloze, a podporuje tak přirozené porody. Porodnický gauč vyrobila...

Auto na střeše v kolejišti. Drážní hasiči evakuovali 150 cestujících

V Hanušovicích na Šumpersku zasahovali hasiči Správy železnic u nehody osobního vozidla. To leželo na střeše v profilu trati. Drážní hasiči ve spolupráci s dobrovolnými evakuovali z vlaku...

Vše na jednom místě. Olomoučtí Sokoli chystají stavbu nové budovy

Po několika postupných etapách nedávných rekonstrukcí je původní budova olomouckého Sokola prakticky jako nová. Nyní se chystá stavba dalšího objektu, který by měl stát...

KOMENTÁŘ: Po jarním šílenství do šestky? Sigma může být ráda za střed

Kolo před koncem základní části může fotbalová Sigma pomýšlet ještě na na posun do skupiny o titul. I přes překvapivou remízu na Slavii ale...

Vymyslel, jak ochránit včely před nebezpečnou varroázou. Karel Dušek může získat Cenu kraje

Karel Dušek je dlouholetý člen Českého svazu včelařů ZO Olomouc, jako vedoucí výzkumného týmu působil řadu let ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, kde zkoumal, šlechtil...

Jeho jméno nese i jedna z pestřenek. Vítězslav Bičík je nominovaný na Cenu kraje

Profesní život Vítězslava Bičíka tvořila pedagogická a vědecká práce. Svůj výzkum zaměřil na studium prostorové orientace vyšších obratlovců, na monitoring těžkých kovů v populacích hmyzu a...

Olomouc odstartuje rekordní sezónu burger festivalů. I s Romanem Paulusem

Tradičně poprvé v sezóně míří největší český putovní street food festival – Burger Festival – do Olomouce. U Galerie Šantovka už tento týden předvede své...

Obnovil třešňový sad ve Šternberku. Teď je Jiří Beneš nominovaný na Cenu kraje

Dlouhodobá práce ve prospěch ochrany přírody a popularizace environmentálních témat, které se Jiří Beneš věnoval, byla mimořádná. Svou činností i osobním vzorem přispíval k probouzení a...