KRUČÍ MI V BŘIŠE: Tvarůžky nebo syrečky. Kde jsou nejlepší?

Čekali jste na něj déle a možná ani netušili, že jej potřebujete. Ale už je tady. Další díl rubriky KRUČÍ MI V BŘIŠE se tentokrát zaměří na typickou pivní chuťovku, kterou ovšem nejspíš jinde než na Olomoucku nenajdete. Kam zajít za dobrými tvarůžky?

U Kuděje

Cena: 80,-

Hodnocení: 4 z 5 reportů

Tvarůžky jsou prostým jídlem, které při správném servírování může vaše chuťové pohárky navnadit, ale i znechutit. Pět zlatavých olympijských kruhů, ozdobených cibulí a sypaných sladkou paprikou se na vás usmívá v tradiční hospůdce U Kuděje u Čechových sadů. Nechybí kus másla a pozor! Ošatka plná krájeného chleba, což není standardem v jiných podnicích, kde dostanete přesný počet krajíců.

V případě syrečků od Kuděje platí naštěstí první varianta. Jedinou věcí, kterou jako hladový strávník zrovna neoceníte, je tuhost másla. Abyste si chléb dobře namazali, musíte chvíli počkat, protože obsluha nejspíš máslo zrovna vytáhla z lednice.

Personál ovšem u Kuděje kmitá a kromě olomoucké speciality najdete v místním jídelníčku další hospodské chuťovky, jako je tlačenka, či nakládaný hermelín. Bonusem jsou příjemné ceny, ochutnávka místních dobrot vás rozhodně nezruinuje. Udělujeme čtyři reporty.

zdroj: Olomoucký Report

Svatováclavský pivovar

Cena: 105,-

Hodnocení: 3 z 5 reportů

Nejdražší ze zkoušených variant, čtyři půlkrajíce a poprvé i zeleninová obloha, která nesestává jen z cibule. Tak by se dala shrnout naše zkušenost s tvarůžky ze Svatováclavského pivovaru.

Syrečky byly sypané červenou paprikou, kmínem a u zmiňované přílohy nechyběly dva druhy cibule. Hůř hodnotíme menší porci chleba, stejně jako u dalšího podniku se jednalo o pouhé dva krajíce, což nemusí stačit, zvlášť pokud máte více másla.


V minulých dílech jsme se zaměřili na párky v rohlíku, dozvěděli jste se i o tipech, kam zajít na polévku. Zaujaly vás i tipy na olomoucké kebaby.


U Václava si většinou musíte rezervovat stůl a bývá tady hlučno. Milá obsluha, která má přehled a nenechá vás čekat žíznivé vám ale stejně jako dobré jídlo tohle všechno vynahradí. Dáváme tři reporty.

zdroj: Olomoucký Report

Zkouška

Cena: 90,-

Hodnocení: 2 z 5 reportů

Zkouška je hospoda studentská, nejspíš podle toho také vypadala porce bílkovin na talíři. Ze všech podniků vypadalo servírované jídlo nejprostěji, což naštěstí neubralo na chuti. Ovšem dvě máslíčka hotelového balení, misky s kmínem a solí a pouhé dva krajíce chleba, vypadaly skoro uboze.

Porci alespoň zachraňují skutečně tvarůžky, těch je pět a narozdíl od předchozích podniků mají větší šířku, podobně jako při koupi v běžném supermarketu. Cena jedné porce je také příznivá, za 90 korun si tady třeba právě studenti mohou dát i něco jiného, než těstoviny nebo kebab odvedle.

Návštěvníka potěší i větší výběr piv, kterými může tvarůžky spláchnout a příjemná obsluha. Chybějící cibuli u syrečků ale nic z toho nedorovná. Dáváme dva reporty.

zdroj: Olomoucký Report
Související články

Nejčtenější

Doma našel přes dvacet granátů, tak je přinesl na policii. Byly funkční

Igelitovou tašku naplněnou dvěma desítkami granátů přinesl dnes ráno osmdesátiletý muž na jednu z policejních služeben v Prostějově. Policisté munici vynesli okamžitě před budovu...

Sněhová pokrývka a mrazy. Oteplí se až v příštím týdnu

Chladný víkend i další dny. Na to upozorňují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na hřebenech už sněhová pokrývka leží, a to i v...

Kapli opravili nadšenci. Teď získali ocenění

Hejtmanství oceňovalo kulturní počiny za uplynulý rok. Mezi oceněnými projekty je také kaple svaté Anny na Zlatohorsku. Do její opravy se vrhli před časem...

Jaké byly nejčastější přestupky? Policisté zveřejnili výsledky Speed Marathonu

V závěru minulého týdne kontrolovali policisté po celé republice, jak dodržují řidiči nejvyšší povolenou rychlost. Policisté se zaměřili na dodržování limitů jak v obcích, tak mimo...

Nejnovější

Nová budova Přírodovědecké fakulty se otvírá. Jak vypadá?

Přednáškový sál, zimní zahradu a kvalitní sociální i technické zázemí nabídne akademické obci a veřejnosti nová víceúčelová budova v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého (PřF...

Na Floru tramvají. DPMO posiluje spoje

Z důvodu očekávané zvýšené frekvence cestujících mířících na jarní etapu výstavy Flora dojde od čtvrtka 25. dubna do neděle 28. dubna k posílení některých spojů MHD v Olomouci. Ve...

V Kojetíně vznikne prodejna Penny. Co bylo na jejím místě před demolicí?

Na tempu nabírá výstavba nové pobočky Penny v Kojetíně. Úplně první fází byla přitom demolice předešlého zařízení, která proběhla ze dne na den. Některým občanům...

Olomouc odstartuje rekordní sezónu burger festivalů. I s Romanem Paulusem

Tradičně poprvé v sezóně míří největší český putovní street food festival – Burger Festival – do Olomouce. U Galerie Šantovka už tento týden předvede své...

Olomouc odstartuje rekordní sezónu burger festivalů. I s Romanem Paulusem

Tradičně poprvé v sezóně míří největší český putovní street food festival – Burger Festival – do Olomouce. U Galerie Šantovka už tento týden předvede své...

Obnovil třešňový sad ve Šternberku. Teď je Jiří Beneš nominovaný na Cenu kraje

Dlouhodobá práce ve prospěch ochrany přírody a popularizace environmentálních témat, které se Jiří Beneš věnoval, byla mimořádná. Svou činností i osobním vzorem přispíval k probouzení a...

Výskyt poruch autistického spektra zaznamenává strmý nárůst

Co je příčinou autismu? Jaké má příznaky a jaké jsou dnes možnosti diagnostiky? V roce 1975 trpěl autismem jeden z 5 000 lidí. V roce 1985...

Modernizace Galerie Šantovka jde rychleji a bez komplikací

Za plného provozu se mění interiéry Galerie Šantovka. Vnitřní podoba nejoblíbenější obchodní galerie na střední Moravě bude odpovídat nejnovějším trendům, návštěvníci se dočkají přívětivějších...