Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Nejčtenější

Vyměnil jsem modrou uniformu za bílou, říká dálniční policista Michal Dokoupil z Olomoucka

U bouraček pomáhají často jako první. Jejich pracovním nástrojem jsou nadupaná auta a motorky, kterým neujedou ani piráti silnic. Kdyby mohl vrátit čas, do...

Masturboval před dětmi na hřišti. Hrozí mu tři roky za mřížemi

Policisté v úterý dopoledne řešili případ muže, který masturboval v prostorách dětského hřiště v Olomouci. Po příjezdu na místo policie výtržníka vypátrala v blízkosti hřiště. „Jednalo se o 38letého...

Na hladině Hranické propasti našel kolemjdoucí tělo. Policie případ vyšetřuje

Policisté ve středu dopoledne přijali oznámení o nálezu lidského těla na vodní hladině hranické propasti. Tělo našel kolemjdoucí a vytáhli jej policejní potápěči ve...

Bezpečnost na prvním místě. Kraj plánuje nové přechody, chodníky i dopravní hřiště

Olomoucký kraj letos podpoří několik projektů, které mají zvýšit bezpečnost silniční dopravy. Vzniknou nové chodníky i přechody pro chodce a několik dětských dopravních hřišť...

Nejnovější

Highlighty týdne: Rekord v Hranické propasti, nízká porodnost a úhyn geparda Dumy

Také dnes pro vás máme připravený pravidelný přehled nejčtenějších zpráv za uplynulý týden. Která témata hýbala olomouckou společností tentokrát? Červenec patřil v porodnosti ke slabším...

Hasiči vyprošťovali zraněné. V Hanušovicích se bouralo

Tři jednotky hasičů vyjížděly v sobotu k dopravní nehodě v Hanušovicích. Na místo byli přivoláni společně s Policií ČR a Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje. Hasiči zajistili vozidla proti...

Participativní rozpočet táhne. Přerované vybírali z 23 projektů

Pořízení mobilního kina, vybudování zelené autobusové zastávky, pořízení košů na psí exkrementy, ale také vybudování rozhledny na Čekyňském kopci se rozhodli svými hlasy podpořit...

Chladivá oáza i historie zemědělství. Arboretum láká na návštěvu

Kde najít v horkém létě osvěžující stín? Už více než dvě stě let jej návštěvníkům poskytují mohutné koruny stromů v Arboretu v Bílé Lhotě...

Itálie na olomouckém talíři: Ochutnejte italské skvosty

František Pospíšil již třetím rokem vede jednu z nejvyhlášenějších italských restaurací v Olomouci i regionu. V Lobster family restaurant má na starost dohled nad kvalitními surovinami, dodržování...

Vyměnil jsem modrou uniformu za bílou, říká dálniční policista Michal Dokoupil z Olomoucka

U bouraček pomáhají často jako první. Jejich pracovním nástrojem jsou nadupaná auta a motorky, kterým neujedou ani piráti silnic. Kdyby mohl vrátit čas, do...

Velkou Bystřici rozezní Hentai Corporation i Vašo Patejdl. Začíná Hanácké Woodstock

Do zámeckého parku ve Velké Bystřici se opět po roce vrací rockový festival Hanácké Woodstock. V sobotu 6. srpna se rockeři sjedou právě sem, aby...

Do Velkých Losin nejen na hrátky s papírem. Prostranství u papírny o víkendu ožije

Chcete si vyzkoušet, jak vyrobit přání z ručního papíru? Nebo poznat tajemství kaligrafie? A co si tak vyzkoušet práci u tkalcovského stavu? To a mnohem...