Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Nejčtenější

Uvidíme polární záři? Zahlédnout ji dnes můžete i z Moravy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil na možnost vidět v neděli polární záři. Nad některými územími České republiky by měla jít vidět po setmění. Jedním...

Tady se parkovat nesmí. Strážníci řeší už na dvě stovky přestupků z mostu

Už necelé dvě stovky přestupků řešili městští strážníci v souvislosti s nedovoleným parkováním na mostě. Konkrétně na tom na třídě Kosmonautů parkují řidiči tak...

Vítr komplikoval v sobotu dopravu. Hasiči zasahovali už u 28 případů

Hasiči zasahovali v sobotu u několika případů v souvislosti se silným větrem. Na 28 událostí museli řešit napříč celým krajem. Postupně se situace uklidňuje. “V...

Toxické prostředí, nekolegialita a nedůvěra. Proděkan z pedagogické fakulty rezignoval

Pedagogická fakulta Univerzity Palackého (PdF UP) přijala rezignaci proděkana Stanislava Štěpáníka. Proděkan pro vědu, výzkum a doktorská studia skončil po svém dvouletém působení na...

Nejnovější

První posila pro Kohouty. Na Hanou přichází útočník z Vítkovic

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich. Třiadvacetiletý hráč, který má na kontě sedm reprezentačních startů, přichází na...

Tip na výlet: Cesta ke zřícenině Kartouzského kláštera v Dolanech 

Tentokrát vás tip na výlet od Olomouckého Reportu vezme nedaleko Olomouce, a to ke zřícenině Kartouzského kláštera v Dolanech. Zbytky kláštera jsou na okraji...

VIDEO: Vloupal se do prodejny elektra. Daleko ale neutekl, večer už jej měla policie

Ukradl devatenáct telefonů. Škodu za 155 tisíc korun způsobil zloděj, který vykradl prodejnu s mobilními telefony. Zatímco ráno kradl, večer už jej poslali kriminalisté...

Anonymní dárce obdaroval novorozenecké oddělení. FNOL daroval přístroj za půl milionu

Před nedávnem dorazil štědrý dar na Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Anonymní dárce totiž věnoval oddělení přístroj za půl milionu korun. Videolaryngoskop otevírá nové...

Do Drahanovic pro velikonoční výslužku. Komfort slepic zlepší rekonstrukce haly

K Velikonocím neodmyslitelně patří vajíčka. Ať už myslíte na malované kraslice, výslužku pro koledníky za pomlázku, nebo jen vajíčka na sto způsobů jako snídani...

Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou...

Kroužky, lyžák i doučování na přijímačky. Na to vše mohou rodiče získat podporu od...

Žijete trvale v Olomouci? Nebo sem vaše děti chodí na základní nebo střední školu? Jste nízkopříjmová domácnost a v rodinném rozpočtu vám chybějí peníze na školní...

Máte svůj oblíbený přírodní skvost nebo destinaci v kraji? Olomoucký kraj shání tipy

Olomoucký kraj také letos v těchto dnech přijímá návrhy na nominace do ankety Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu, a to v...