Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Nejčtenější

Doma našel přes dvacet granátů, tak je přinesl na policii. Byly funkční

Igelitovou tašku naplněnou dvěma desítkami granátů přinesl dnes ráno osmdesátiletý muž na jednu z policejních služeben v Prostějově. Policisté munici vynesli okamžitě před budovu...

Sněhová pokrývka a mrazy. Oteplí se až v příštím týdnu

Chladný víkend i další dny. Na to upozorňují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na hřebenech už sněhová pokrývka leží, a to i v...

Kapli opravili nadšenci. Teď získali ocenění

Hejtmanství oceňovalo kulturní počiny za uplynulý rok. Mezi oceněnými projekty je také kaple svaté Anny na Zlatohorsku. Do její opravy se vrhli před časem...

Jaké byly nejčastější přestupky? Policisté zveřejnili výsledky Speed Marathonu

V závěru minulého týdne kontrolovali policisté po celé republice, jak dodržují řidiči nejvyšší povolenou rychlost. Policisté se zaměřili na dodržování limitů jak v obcích, tak mimo...

Nejnovější

Modernizace Galerie Šantovka jde rychleji a bez komplikací

Za plného provozu se mění interiéry Galerie Šantovka. Vnitřní podoba nejoblíbenější obchodní galerie na střední Moravě bude odpovídat nejnovějším trendům, návštěvníci se dočkají přívětivějších...

Na jídlo musí jinam. Jednu z menz univerzita uzavřela

Menza je zavřená. To se dovídají od pondělí studenti Univerzity Palackého (UP), kteří chtěli zvolit občerstvení v budově kolejí Šmeralova, kde se nachází stejnojmenná...

Záleží na prvních chvílích. Kampaň pomůže sehnat oxymetry pro novorozence

Pod názvem “Zázraky zrození” spouští olomoucká firma LORIKA ve spolupráci s významnými lokálními partnery z oblasti médií, průmyslu a obchodu crowdfundingovou kampaň na nákup...

Cyklobusem na Bumbálku. Město znovu vypraví spoj

Přerov znovu vypraví cyklobusy na trasu na beskydské horské sedlo Bumbálka, odkud se mohou milovníci cyklistiky dostat zpět domů po cyklistické trase podél řeky...

Modernizace Galerie Šantovka jde rychleji a bez komplikací

Za plného provozu se mění interiéry Galerie Šantovka. Vnitřní podoba nejoblíbenější obchodní galerie na střední Moravě bude odpovídat nejnovějším trendům, návštěvníci se dočkají přívětivějších...

Byl u zrodu Domu přírody v Horce nad Moravou. Teď může Michal Bartoš získat...

Před deseti lety byl otevřen Dům přírody Litovelského Pomoraví, u jehož zrodu stál právě Michal Bartoš. Teď je nominovaný na Cenu Olomouckého kraje v kategorii:...

První máj, zábavy a lásky čas! Pestrý program na Korunní pevnůstce vás nadchne

První máj je tradičně spojován s oslavou lásky. A my budeme slavit nejen lásku, ale užijeme si společně i skvělou zábavu. Májová slavnost nabídne...

Pálení čarodějnic na Korunní pevnůstce se chystá. Přijede i kapela Slza

Tradiční akce Radia Haná a agentury Forsberg s programem pro děti i dospělé startuje v úterý 30. dubna v 16 hod. Těšit se můžete na...