Žufánek, naběračka nebo šepkela. Výstava představuje nářečí naší republiky

V jedné části republiky lidé pospíchají, v jiné se musí ponáhlat a jinde se tumlují. Máte někdy problém rozumět řeči prarodičů nebo známých z různých koutů země, když sáhnou po výrazu v nářečí? A jaká slova používali naši předci při různých činnostech? Odpovědi nabídne výstava Kriticky ohrožené jevy našich nářečí, která začíná v neděli 1. května ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Výstava návštěvníkům nabídne například mapy zobrazující nejen nářeční jevy, které ustupují a zanikají, ale i ty stále živé. Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci zájemci najdou 40 nářečních map vytvořených na základě dat z Dotazníku pro výzkum českých nářečí z přelomu 60. a 70. let 20. století. Rozděleny jsou do tří tematických celků, které se vztahují ke každodennímu životu venkovského člověka: „Lidské tělo a zdraví“, „Jídlo a kuchyně“, „Hospodářství, chov, zemědělství“.

Mapy doplňují krátké komentáře, které návštěvníky seznámí s vybranými jazykovými jevy, a texty popisující reálie dřívějšího venkovského života, způsoby hospodaření nebo zvyky a tradice.

„Čerpali jsme ze zdrojů Archivu lidového jazyka, založeného již v roce 1952, od té doby se v něm shromáždilo obrovské množství materiálu. Zájemci se tak například dozví, že kostka může být kulatá. V části Moravy tak totiž lidé označují pecku,“ upozorňuje Martina Ireinová, vedoucí dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Další čtyři mapové soubory detailně zachycují mizející nářeční jevy a upozorňují na jejich specifika, například, jak se v nářečích vyvíjelo tvrdé y.

Nářečí v mapách 🎯 Moc rád bych doporučil mimořádnou výstavu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, která vznikla ve…

Zveřejnil(a) Jan Žůrek dne Čtvrtek 5. května 2022

Unikátní zvukový materiál

Všechny mapy byly vytvořeny pomocí softwaru ProMap. Díky softwaru ProPONAR, určenému pro pořizování a organizaci multimediálních nářečních dat, jsou data z Dotazníku pro výzkum českých nářečí obohacována o další, mnohdy jedinečné záznamy nářečí z více než tisíce archivních zdrojů.

„Jak se naše nářečí změnila během uplynulých 50 let, ilustrují unikátní zvukové záznamy nářečních promluv s výraznými a zajímavými jazykovými rysy. Byly nahrány jednak během dřívějších výzkumů dialektologického oddělení, jednak při výzkumech uskutečněných v rámci řešení současného projektu,“ doplňuje dialektoložka Martina Ireinová.

Součástí výstavy je i audioprůvodce, virtuální průvodce a TV animace s obrazovým materiálem, který dokládá, že s nářečím se můžeme setkat také v knihách, filmech, televizních reklamách, na plakátech, billboardech a jinde. Nejen žákům a studentům jsou určeny edukační materiály a nářeční kvízy.

Návštěvníci si tak odnesou všestrannou audiovizuální zkušenost s nářečími českého jazyka a prostřednictvím různých kanálů poznají ustupující i dosud živé formy nářečí.

Mizející nářečí

Nářečí českého jazyka postupně zanikají. Vlivem řady faktorů se z každodenní běžné mluvy vytrácejí jednotlivá slova i jejich celé skupiny.

„Stírání rozdílů v nářečích ovlivnila především přeměna venkova, k níž přispěly zejména kolektivizace zemědělství v 50. letech 20. století a vylidňování vesnic v důsledku stěhování obyvatel za prací,“ uvádí Martina Ireinová. Vliv má také nárůst vzdělanosti a masivní působení sdělovacích prostředků. „Lidé častěji cestují, a dostávají se tak snadněji do kontaktu s obyvateli ze vzdálenějších částí naší vlasti, kteří mluví jiným nářečím,“ vysvětluje jazykovědkyně.

Dnešní výzkumy podle ní potvrzují, že mládež už mnohá, dříve běžná nářeční slova nezná nebo je zná jen z doslechu, např. pidravý ‚šilhavý‘; čučka ‚čočka‘; bohdál ‚čáp‘; turkyň ‚kukuřice‘; hafera ‚borůvka‘. Některé nářeční výrazy se naopak uchovávají u mladé generace i dnes, např. v jižních Čechách chvátat ‚pospíchat‘, na Moravě zase piják ‚klíště‘, gatě ‚kalhoty‘, trnka ‚švestka‘, ve Slezsku například kobzol ‚brambor‘.

Téměř výhradně nářečí používala v každodenním životě ještě generace narozená koncem 19. a počátkem 20. století, jejíž mluvu se naštěstí podařilo zachytit soustavným bádáním dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Dotazníky s popisky pluhu nebo máselnic

Ve 40. a 50. letech 20. století uskutečnili dialektologové výzkum tradičních dialektů pomocí korespondenční metody. Dotazníky rozeslali do terénu, zpravidla do obcí, v nichž se tehdy nacházela škola, tam je spolu s rodilými mluvčími vyplnili nedialektologové (např. místní učitelé) a poté je zaslali zpět do ÚJČ. Jeden dotazník připadl zhruba na plochu 15 km2 a dialektologům se tehdy do rukou vrátilo obdivuhodných 95 % dotazníků.

Shromážděn tak byl obsáhlý nářeční materiál, díky němuž bylo možné získat ucelenou představu o tehdejším stavu dialektů na celém území českého národního jazyka. Získané zkušenosti využili dialektologové při přípravě Dotazníku pro výzkum českých nářečí (1964–1965), který obsahuje 2 649 položek a jsou v něm vyváženě zastoupeny všechny jazykové roviny (slovní zásoba, hláskosloví, tvarosloví, slovotvorba, skladba).

Součástí Dotazníku je i obrázková příloha zahrnující 34 náčrtků vybraných reálií venkovského života (např. dřevěný a železný pluh, kosa, hrábě, cep, vrata, máselnice). Příloha se při terénním výzkumu plně osvědčila – respondenti podle vyobrazení jednoznačně pojmenovávali zkoumané reálie, a nedocházelo tak k nedorozuměním.

Zachytit nejstarší nářečí

Hlavním cílem výzkumu bylo zachytit co nejzachovalejší, nejstarší stav našich tradičních nářečí. Výzkum ve 420 venkovských lokalitách probíhal v letech 1964–1972 a zúčastnilo se ho celkem 4 364 respondentů z řad nejstarší generace (jednalo se o mluvčí narozené na konci 19., popř. na začátku 20. století). V letech 1973–1976 pokračoval výzkum ve městech, jehož cílem bylo zachytit běžnou městskou mluvu. Vybráno bylo 57 měst a celkem se do výzkumu ve městech zapojilo 1 032 mluvčích (365 ze starší generace, 667 z mladé generace).

Získaný nářeční materiál dialektologové zpracovali a v letech 1992–2011 publikovali šest svazků Českého jazykového atlasu o rozsahu 3 396 stran. Autorský kolektiv vedl po celou dobu Jan Balhar, v prvních dvou svazcích spolu s Pavlem Jančákem, který se stal od třetího svazku recenzentem atlasu. Atlas, obsahující téměř 1 600 map a zhruba 25 000 nářečních slov a slovních forem, je dostupný i na internetu.

Jak zachovat nářečí?

Ústupu nářečí nejde zabránit. Vědci se proto snaží dialekty zaznamenávat a zpracovávat. Dalším, akutním úkolem dialektologů je po 50 letech uskutečnit nový celoúzemní výzkum, kterým by zachytili současný stav nářečí a uchovali tuto unikátní část našeho kulturního nehmotného dědictví pro další generace.

Zmiňovaná výstava shrnuje nejen výsledky výzkumu a vývoje za celou dobu existence pracoviště, ale představuje především výstupy, které vznikly v rámci společného projektu dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR a Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jde o „Nářečí českého jazyka interaktivně. Dokumentace a zpřístupnění mizejícího jazykového dědictví jako nedílné součásti regionálních identit“ (podpořeno Programem NAKI II Ministerstva kultury).

Související články

Nejčtenější

Farář z Velkých Losin chtěl do Vatikánu pronést zbraně. K případu se vyjádřila nyní arcidiecéze

Vedení olomoucké arcidiecéze se vyjádřilo k zadržení kněze z Velkých Losin. Ten měl přes bezpečnostní zábrany do Vatikánu pronést zbraně. Farář Milan Palkovič...

Romové nemají šanci bydlet jinde než na ubytovně. Platí i 20 tisíc, říká sociální...

Jaká je situace Romů v Olomouckém kraji? Podle sociální pracovnice Jiřiny Somsiové je drtivá většina z nich sociálně vyloučených. Jen těch málo šťastnějších, kteří...

Další posila pro útok Mory! Vrací se hvězda Frýdku-Místku

Olomoucká Mora pokračuje v přípravě na sezóny 2024/2025. Do její letní fáze se připojí útočník Jakub Doktor. Šestadvacetiletý křídelník se stal třetí letní posilou do...

Farář z Velkých Losin chtěl do Vatikánu pronést zbraně. Zadržela ho policie

O víkendu chtěl do Vatikánu vstoupit duchovní z České republiky, zadržela ho ovšem místní policie. V jeho tašce našla vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Farář...

Nejnovější

Začátek přípravy bez dvou křídel. Z Plecharény odchází Chmielewski s Kucserou

Hanáci se v pondělí vůbec poprvé sešli k letní přípravě. I kvůli mistrovství světa však kádr nebyl kompletní a s některými spoluhráči už se Kohouti nesetkají....

Na černý kašel zemřelo už pět lidí. Jedním z nich je muž z Olomoucka

Státní zdravotnický ústav (SZÚ) eviduje už pět úmrtí na černý kašel. Nemoc pertuse, neboli černý kašel, má nyní nejvyšší počty nakažených za posledních šedesát...

Zavedli novou možnost třídění bioodpadu. Získá Litovel Cenu Olomouckého kraje?

Město Litovel zavedlo v rámci městského odpadového hospodářství možnost třídění bioodpadu z domácností pomocí kompostovatelných sáčků tzv. BioBagů. Hlasovat pro tento projekt v Cenách Olomouckého...

Známe los Extraligy! Mora začne v Mladé Boleslavi

Zatímco celý hokejový svět upíná zrak k probíhajícímu Mistrovství světa v Praze a Ostravě, na webu Livesport se objevil rozpis budoucího ročníku Tipsport Extraligy. Dá se...

Zavedli novou možnost třídění bioodpadu. Získá Litovel Cenu Olomouckého kraje?

Město Litovel zavedlo v rámci městského odpadového hospodářství možnost třídění bioodpadu z domácností pomocí kompostovatelných sáčků tzv. BioBagů. Hlasovat pro tento projekt v Cenách Olomouckého...

SOUTĚŽ: Ben Cristovao, Yzomandias a Majk Spirit v Olomouci. Vyhrajte vstupenky

Do Olomouce míří nová hudební akce. Big Up Festival láká na zvučná jména jako je Benny Cristo, Paulie Garand, nebo Kali. Festival se odehraje...

Při ekologické výuce vysadili studenti dvanáct stromů. Získají Cenu kraje?

Město Jeseník a žáci osmé třídy ZŠ Jeseník, Nábřežní provedli výsadku dvanácti kusů habru obecného (Carpinus betulus), a to v rámci předmětu ekologická výuka....

Petr Loyka je propagátorem protipovodňových opatření. Získá Cenu Olomouckého kraje?

Protipovodňová ochrana Olomouce, která je realizována státním podnikem Povodí Moravy, s.p. má jednoho propagátora a odborného garanta, kterým je Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí...