Nejmenší miminko z FNOL vážilo 395 gramů. Vaneska se po třech měsících vrátila domů

Když se malá Vaneska předčasně narodila, vešla se sotva do dlaně a naděje na přežití byla zhruba stejně malá. Lékaři z Fakultní nemocnice Olomouc, kde se o dítě i s jeho maminkou Janou starali, se v případě Vanesky nebojí mluvit o zázraku.

Průměrná porodní váha novorozence u nás je 3,3 kilogramů. Miminko z Přerova přitom při porodu vážilo pouhých 395 gramů. Zpočátku těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že by měly nastat komplikace. „Na druhém screeningu mi řekli, že je v růstu o dva týdny pozadu. To mi ale ještě lékaři dávali naději, že to může dohnat. Jenže na dalším vyšetření už to bylo jen horší. Cítila jsem se úplně hrozně. Říkali mi, že může umřít a že ji nebudou moci zachránit,“ popsala maminka Vanesky Jana Flasarová.

Ve 26. týdnu těhotenství se o případu dozvěděli odborníci z Novorozeneckého oddělení FN Olomouc. „Kolegové nás přizvali ke konzultaci s informací, že děťátko dlouhodobě neroste a že bude potřeba se rozhodnout jak v těhotenství pokračovat dále,“ vzpomíná Martin Wita. „Vzhledem k tomu, že nebyla plně funkční placenta, existovalo velké riziko, že miminko může umřít nitroděložně. Zároveň jsme věděli, že hmotnost Vanesky je tak nízká, že by bylo velice obtížné ji po porodu zachránit. Hledali jsme tedy optimální strategii a načasování ukončení těhotenství, aby miminko bylo v bříšku co nejdéle a mohly vyzrát plíce, ale zároveň ji nezatížili rizikem nitroděložního úmrtí,“ popisuje osudové rozhodování.

K porodu musela maminka jít už ve 28. týdnu těhotenství. Průtokové parametry placentou se zhoršovaly, a tak se Vaneska narodila 22. prosince s váhou 395 gramů. Standardní váha přitom ve stejném období bývá více než dvojnásobná. „Na dalším postupu jsme se s rodiči dohodli už před porodem. Věděli jsme, že Vaneska bude maličká a riziko úmrtí nebo přežití s následným handicapem byla velká,“ nezastírá Martin Wita.

První dva týdny to bylo hrozné. Nemohla jsem si Vanesku ani pochovat, protože byla zaintubovaná,“ shrnula následné okamžiky maminka Jana, která po ukončení několikadenní hospitalizace za dcerkou jezdila každý den. A v době, kdy nemohla být s holčičkou přímo, využívala možnosti sledovat ji na on-line kameře. „Na Novorozeneckém oddělení je úžasný personál, cítila jsem se tam jako v rodině. Jsou chápaví, fakt neskuteční,“ pochválila zdravotníky.

Miminko strávilo v inkubátoru rovných 100 dní, rodiče si ji tak mohli odvézt 31. března.Za tuto dobu se váha holčičky zvýšila na 1770 gramů. „Když mi to řekli, měla jsem strašnou radost. Těšila jsem se na to hrozně dlouho,“ popsala Jana Flasarová. „Při rozhodování o propuštění miminka do domácí péče jsou hlavním faktorem stabilizované životní funkce. U Vanesky jsme věděli, že ještě bude potřebovat delší dobu kyslík, takže jsme rodiče vybavili přístrojem, který umožňuje kyslík v domácích podmínkách mít. A z hlediska výživy jsme věděli, že to, co Vaneska potřebuje, dostane od maminky. Nebylo už tedy třeba dalšího pobytu v nemocnici a její stav můžeme monitorovat ambulantní cestou,“ doplnil Wita.

Vaneska Flasarová je nejmenším miminkem, které na Novorozeneckém oddělení FNOL přijali. Na další kontroly rodina jezdí. „Když ale vezmeme v potaz nejčastější rizikové faktory, tak v případě Vanesky je dosavadní vývoj příznivý a je obrovská šance, že bude žít kvalitní a zdravý život,“ uzavírá optimisticky.

Související články

Nejčtenější

Jak vypadali olomoučtí Přemyslovci? Jejich tváře představí Arcidiecézní muzeum

Jak vypadali první olomoučtí Přemyslovci? Pomocí moderních technologií odborníci zrekonstruovali tváře tří příslušníků českého panovnického rodu. Jejich ostatky byly nalezeny v roce 2017 v...

VIDEO: Fanoušek kopl fotbalistu do hlavy. Potyčka po zápase má policejní dohru

Policisté se zabývají incidentem, který se stal v neděli 2. června po fotbalovém zápase okresního přeboru v Jestřebí na Šumpersku mezi domácím Sokolem Jestřebí...

Místo lodí dělníci. Na řece Moravě se chystá srážka jezu

Na řece Moravě se v létě chystají úpravy. Povodí Moravy připravuje srážku jezu, hladina řeky se během letních prázdnin sníží na přirozené množství vody,...

Budování dálnic pokračuje. Silničáři vyklízejí vedení tras

Silničáři pokračují v budování hned dvou dálnic na Olomoucku. Konkrétně se jedná o dálnice D35 a D55. Dělníci pracují na vyklízení vedení tras a...

Nejnovější

Památku spravují nadšenci, obrazy věnoval neznámý dárce. Kostelíček se otevírá veřejnosti

Po staletí tam chodili poutníci, mířili k vzácnému prameni, ale i na poutě k místnímu kostelu. O ten se nyní starají nadšenci ze Spolku...

Co bude s nádražní budovou? Prostějov plánuje rekonstrukci

Během následujících dvou let by měla prostějovská radnice získat do svého majetku nádražní budovu. Převod státního majetku do toho městského by měl proběhnout bezúplatným...

Pražskou uzavře o víkendu stavba. Práce na nové lávce pokračují

Práce stavebních dělníků na nové lávce přes ulici Pražskou v Olomouci pokračují. Stavební práce si o víkendu vyžádají úplnou uzavírku vozovky kvůli odstranění podpěrné...

O byty u Šantovky je velký zájem. V létě se začne stavět již pátá...

Pátá etapa výstavby Šantovka Living začne letos v létě. V areálu tak přibyde dalších 48 bytů ve dvou objektech. Stavba by měla skončit na podzim příštího...

Pivovar láká na novou expozici i návštěvnické centrum. Získá cenu kraje?

Pivovar Holba leží v samotném srdci Jeseníků. Pivovarské řemeslo se zde dědí již od roku 1874. Pro návštěvníky, kteří chtějí nahlédnout do tajů i historie...

V Pradědově muzeu můžete s dětmi strávit celý den. Získá váš hlas?

Velmi inspirativní zázemí pro rodinný čas nabízí Pradědovo dětské muzeum v Bludově. Ráj pro menší děti s interiérovými hrami i velká zahrada s vodním hřištěm a prvky...

FORVIA HELLA soustřeďuje posériovou výrobu z celé Evropy v Olomouci 

Mezinárodní dodavatel pro automobilový průmysl FORVIA HELLA, přední světový výrobce osvětlovací techniky a elektroniky pro automobily, rozšířil své výrobní prostory do Olomouce. Na okraji...

Populární italská grilovačka na terase Šantovky je zpět! Vyrazte na toskánské delikatesy

Populární série akcí Maso, oheň, chianti se po roce opět vrací. Vyzrálé hovězí z grilu Vulcanus, toskánské delikatesy a prémiová červená vína chianti vás budou...