Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Nejsmradlavější jídla světa, pojídání na čas? Mám rád adrenalin, říká Maxijedlík

Na první pohled muž štíhlé postavy. Přitom dokáže sníst 47 párků za pět minut a láme různé rekordy v pojídání na čas. Na svůj seznam rekordů si zapsal i tři nejsmradlavější jídla světa. Řeč je o Jaroslavu Němci alias Maxijedlíkovi.

K jídlu a gastronomii má Jaroslav blízko už dlouho, vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst a chtěl jsem to někde zkusit,“ říká. Před šestnácti lety ho kamarádi vyhecovali na první soutěž v pojídání knedlíků na vizovickém Trnkobraní. Soutěž vyhrál.

Od té doby neváhal, jen za minulý rok zvládl 46 vyhraných soutěží. „Začátky byly těžké, ale postupem času jsem se vypracoval. Na soutěže se nijak nechystám, ani netrénuji, ono jich je tolik, že vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít pět litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ prozradil Maxijedlík.

Soutěží by zvládl i více, ale často se kryjí a není možné jich v jeden den objet několik. Na zabijačkových hodech v Brně se mu podařilo vyhrát pět soutěží v jeden den.

Na GO to Foodpark v Brně snědl jako jediný na světě tři nejsmradlavější jídla. Konkrétně Hakárl, kombinace močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná Jaroslav.

Jako další snědl Surstromming, zkvašené rybí maso zapsané v Guinnessově knize rekordů jako nejsmradlavější jídlo světa. „Jedl jsem ho už po jedenácté, smrdí jako zkažené přesolené maso, chuťově je hrozný, okamžitě vás to natáhne na zvracení, snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ pochlubil se.

Posledním páchnoucím pokrmem byl Durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, na Výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ zhodnotil jedlík, který se teď soustředí na extrémní jídla.

Zvládl sníst celé menu o jedenácti chodech. V pětiminutových soutěžích spořádal 3,75 kilo zmrzliny, 68 rumových kuliček, 108 svatebních koláčků, 47 párků, 38 tatranek, 14 jitrnic a 29 a půl šišek s mákem. Pod pět minut se dostal u švestkových knedlíků, snědl jich 35 za 4 minut 14 sekund. Kilo steaků mu trvalo 4 minuty 44 sekund. Půl kila tlačenky za 79 vteřin. A do půl hodiny snědl 9 158 červů.

Doma se Jaroslav stravuje úplně normálně. Snaží se dodržovat pravidelnou stravu a jíst hodně zeleniny. Začal jíst i vegetariánská indická jídla. Soutěž je pro něj zhřešením, na které se těší.

„Baví mě to, mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, v publiku i mediální sledovanost. Nedávno jsem počítal poháry za vyhrané soutěže, samozřejmě všude je nedávají, mám jich kolem stovky plus medaile. Mám je na knihovně naproti posteli. Jsou chvíle, kdy mi ta ocenění připomenou, že čas a úsilí, které jsem tomu věnoval, nebylo promarněnou energií,“ zakončuje Maxijedlík.

Související články

Olomoucký kraj

Je arboretum nejromantičtějším místem v kraji? Rozhodnout můžete i vy

Arboretum Bílá Lhota je národní přírodní památkou. Rozkládá se na jižně orientovaném svahu na ploše necelých tří hektarů. Nachází se zde přes 500 různých...

Dostatek volných pokojů v Jeseníkách. Lidé si objednávají pobyty na poslední chvíli

Hotely a penziony v Jeseníkách mají týden před zahájením letních prázdnin v nabídce ještě dostatek volných pokojů pro zájemce, kteří výběr letní dovolené nechali...

Turistická stezka údolím Bílé Opavy dostala nové značení, usnadní volání o pomoc

Lepší orientaci pro turisty slibuje CHKO Jeseníky na turistické trase, která vede údolím Bílé Opavy. Správci CHKO Jeseníky tu na žluté turistické trase nainstalovali...

Pozor při procházkách, klíšťata jsou extrémně aktivní

Meteorologové varují před mimořádnou aktivitou klíšťat na území celé republiky, včetně Olomouckého kraje. Aktivita je podle nich na nejvyšším stupni a hrozí zvýšené riziko...

Nejnovější

Významná ekologická cena míří na Olomoucko. Získal ji ředitel Sluňákova

Jedno z nejvýznamějších ocenění za ochranu přírody a životního prostředí v České republice zamířilo na Olomoucko. Ve Valdštejnském sále Senátu získal Michal Bartoš, ředitel...

Chodník v Hejčíně je nebezpečný, město zadalo krajinářskou studii

Metodějská ulice v Hejčíně by měla v následujících letech projít stavebními úpravami. Podél silnice je totiž sakurová alej a právě kořeny stromů uvedly chodník do havarijního...

Stavba míří ke konci. Poslední úsek D1 u Přerova dostává finální povrch

Stavbaři na posledním dokončovaném úseku dálnice D1 u Přerova začali pokládat finální povrch. Polovinu asi desetikilometrového úseku pokryjí betonem, na druhou polovinu položí asfalt....

Je arboretum nejromantičtějším místem v kraji? Rozhodnout můžete i vy

Arboretum Bílá Lhota je národní přírodní památkou. Rozkládá se na jižně orientovaném svahu na ploše necelých tří hektarů. Nachází se zde přes 500 různých...

Je arboretum nejromantičtějším místem v kraji? Rozhodnout můžete i vy

Arboretum Bílá Lhota je národní přírodní památkou. Rozkládá se na jižně orientovaném svahu na ploše necelých tří hektarů. Nachází se zde přes 500 různých...

Rockové Hranice přivítají rockové legendy

Celkem šest formací se vystřídá během desetihodinového rockového maratonu na jednom pódiu v Hranicích. Legendární Kamil Střihavka, Láďa Křížek nebo Václav Vlasák. To budou...

Slezský dům soutěží v Cenách kraje. Získá váš hlas?

V září 2024 Schrothovy léčebné lázně slavnostně otevřely nově zrekonstruovaný objekt Hotel Slezský dům. Zde vznikla nová lázeňská recepce, v patrech komfortní ubytování a v podkroví...

Fotbal v Troubkách bude slavit 95 let

Poslední červnovou sobotu se v Troubkách chystá velký den. Bude plný nejen sportu, zdejší fotbalový klub slaví 95 let. A kromě spousty zápasů je také...