Pro jahody si přiletěl zákazník i vrtulníkem. Samosběr začne do 14 dnů

Kousek od Olomouce leží Skrbeň, obec, která by s trochou nadsázky mohla mít ve znaku jahodu. Na skrbeňské jahody se čekají fronty, a tak jsme s Olomouckým Reportem zjišťovali, kolik práce stojí v cestě od sazenice až po ovoce na jídelním stole? Na kolik letos jahody vyjdou a jaký je zájem o samosběr?

Na skrbeňském statku mě vítá Marcel Špaček. „Každá jahodárna to má nastavené trochu jinak a za dobu, kdy existují, si asi každá našla svou klientelu. Když jim vyhovuje naše nabídka, vrací se zákazníci k nám a nedají na nás dopustit,“ vysvětluje agronom společnosti Solagro. Společně se přesouváme na pole, kde už za pár dní budou sbírat jahody zákazníci.

Přicházíme na plochu, která je připravená na sběr jahod v příštím roce. „Na podzim se plocha zorá, na jaře se nachystá, půdu prokypříme, aby byla mělká a měkká. Sazenice nám dojely zhruba před měsícem, mají kolem 20 centimetrů,“ popisuje Špaček a pokračuje: „Na tuhle plochu máme 65 tisíc sazenic a sadíme strojem, kterému říkáme babosed. Má čtyři kola, čtyři sedačky, na kterých sedí čtyři ženské, které cvakají jednu sazenici za druhou, zatímco traktor jede pomalu rovně.“

Sazenice si skrbeňská jahodárna objednává v zahraničí. Aktuálně mohou zákazníci ochutnat ve Skrbeni dva druhy jahod, třetí druh zkouší Solagro na příští sezonu. „Jahoda vyroste, vykvete, my chodíme a kvítky stříháme, aby letos nezaplodily. Jahoda naroste, trochu zesílí a příští rok na jaře budeme mít první sklizeň,“ ukazuje na jahody agronom. „Během roku se to zatáhne, řádky se zacelí, během roku ještě plečkujeme, aby jahody rostly v řádku a neroztahovaly se do stran. Máme tři odrůdy, letos zkoušíme jednu novou a dvě stálice,“ popisuje celoroční práci, která pak nese červené plody, za kterými jezdí zákazníci z Olomoucka i vzdálenějších koutů republiky.

Přiletěl i vrtulník

Tady máme parkoviště pro sběrače, loni sem přiletěl i vrtulník. Pán si přiletěl nasbírat jahody,“ říká mi Marcel Špaček, zatímco se přesouváme na další pole, kde už je část jahodníků zasypaná slámou. Slámu rozhazuje traktor, pak se ovšem musí ručně zapravit do řádků. „Ideální je slámu dát ve chvíli, kdy má jahoda jen květy, ne plody, takže teď je ideální čas,“ vysvětluje Špaček s tím, že slámu používají v jahodárnách používá, protože ve chvíli, kdy přijde déšť, dá se po slámě chodit. Zároveň jahody nejsou od bahna a dají se lépe sbírat.

Samosběr začne do čtrnácti dnů

Podle Špačka se první sběrači mohou na jahody těšit do čtrnácti dnů. „Sezona samosběru pak při dobrých podmínkách trvá pět týdnů. Rekord je šest, ale v půlce července už jsou lidé na dovolených, tady jsou pařáky. Je to spíš na škodu, lepší je čtyři až pět týdnů, jahody postupně dozrávají a je jich dost,“ popisuje agronom.

Cena skrbeňských jahod letos stoupne. Za kilo posbíraných jahod zaplatili loni dali zákazníci 75 korun. „Budeme lehce zdražovat, ale finální cenu ještě nevíme. Cenu řešíme vždy s majitelem před zahájením sezóny, teď už se u silnic jahody prodávají klidně za 180 korun a lidi to jsou ochotní zaplatit. Bojujeme hodně s polskými jahodami, ty nás trochu zaplavují a dozrávají dřív. My máme pár hektarů, oni jich mají stovky. Chuťově jsou přitom horší, nemají ty podmínky, jako my,“ odpovídá Špaček na otázku konkurence a ceny.

Jakmile skončí samosběr jahod, práce na polic pro skrbeňské zemědělce zdaleka nekončí. „Nemáme jen jahody, jsme také zemědělský podnik. Zaseje se sem obilí, jak skončí jahody, pomulčuje se plocha, zruší se výsadba, pozemek zarovná a v srpnu, září můžeme osít jinou plodinu. Dáváme pšenici, ječmen,“ říká agronom s tím, že málokdo ví, že Solagro pěstuje i jiné plodiny, než právě vyhlášené jahody.

A jací jsou místní zákazníci? „Lidé si zvykli chodit i během týdne, tak se netvoří fronty a nájezdy jako o víkendech. Snažíme se fronty zkrátit, otevíráme další stánky tady na poli,“ popisuje Špaček. „Lidé už dneska sbírají větší množství, když vidí, že jde o české jahody. Máme i zákazníky, kteří si přijedou natrhat 20, 40 kilo. S jahodami je práce od jara do podzimu, ale lidé už to dovedou ocenit,“ chválí agronom.

Pokud si lidé nechtějí přijít sami nasbírat jahody, jsou pro ně v Olomouci čtyři prodejní stánky, kde si mohou jahody koupit. „Část plochy máme pro naše sběrače, v Olomouci máme čtyři stánky a zvažujeme pátý, kde si část své produkce sami prodáváme. Lidé jsou na naše jahody zvyklí, udělají si výlet z Ostravy, z Brna a vezmou to i k nám na jahody,“ uzavírá Marcel Špaček.

Související články

Nejčtenější

Jak vypadali olomoučtí Přemyslovci? Jejich tváře představí Arcidiecézní muzeum

Jak vypadali první olomoučtí Přemyslovci? Pomocí moderních technologií odborníci zrekonstruovali tváře tří příslušníků českého panovnického rodu. Jejich ostatky byly nalezeny v roce 2017 v...

VIDEO: Fanoušek kopl fotbalistu do hlavy. Potyčka po zápase má policejní dohru

Policisté se zabývají incidentem, který se stal v neděli 2. června po fotbalovém zápase okresního přeboru v Jestřebí na Šumpersku mezi domácím Sokolem Jestřebí...

Místo lodí dělníci. Na řece Moravě se chystá srážka jezu

Na řece Moravě se v létě chystají úpravy. Povodí Moravy připravuje srážku jezu, hladina řeky se během letních prázdnin sníží na přirozené množství vody,...

Budování dálnic pokračuje. Silničáři vyklízejí vedení tras

Silničáři pokračují v budování hned dvou dálnic na Olomoucku. Konkrétně se jedná o dálnice D35 a D55. Dělníci pracují na vyklízení vedení tras a...

Nejnovější

Památku spravují nadšenci, obrazy věnoval neznámý dárce. Kostelíček se otevírá veřejnosti

Po staletí tam chodili poutníci, mířili k vzácnému prameni, ale i na poutě k místnímu kostelu. O ten se nyní starají nadšenci ze Spolku...

Co bude s nádražní budovou? Prostějov plánuje rekonstrukci

Během následujících dvou let by měla prostějovská radnice získat do svého majetku nádražní budovu. Převod státního majetku do toho městského by měl proběhnout bezúplatným...

Pražskou uzavře o víkendu stavba. Práce na nové lávce pokračují

Práce stavebních dělníků na nové lávce přes ulici Pražskou v Olomouci pokračují. Stavební práce si o víkendu vyžádají úplnou uzavírku vozovky kvůli odstranění podpěrné...

O byty u Šantovky je velký zájem. V létě se začne stavět již pátá...

Pátá etapa výstavby Šantovka Living začne letos v létě. V areálu tak přibyde dalších 48 bytů ve dvou objektech. Stavba by měla skončit na podzim příštího...

Pivovar láká na novou expozici i návštěvnické centrum. Získá cenu kraje?

Pivovar Holba leží v samotném srdci Jeseníků. Pivovarské řemeslo se zde dědí již od roku 1874. Pro návštěvníky, kteří chtějí nahlédnout do tajů i historie...

V Pradědově muzeu můžete s dětmi strávit celý den. Získá váš hlas?

Velmi inspirativní zázemí pro rodinný čas nabízí Pradědovo dětské muzeum v Bludově. Ráj pro menší děti s interiérovými hrami i velká zahrada s vodním hřištěm a prvky...

FORVIA HELLA soustřeďuje posériovou výrobu z celé Evropy v Olomouci 

Mezinárodní dodavatel pro automobilový průmysl FORVIA HELLA, přední světový výrobce osvětlovací techniky a elektroniky pro automobily, rozšířil své výrobní prostory do Olomouce. Na okraji...

Populární italská grilovačka na terase Šantovky je zpět! Vyrazte na toskánské delikatesy

Populární série akcí Maso, oheň, chianti se po roce opět vrací. Vyzrálé hovězí z grilu Vulcanus, toskánské delikatesy a prémiová červená vína chianti vás budou...