Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Svatomartinské víno je pro mě puberťák v lahvi, ale pro český trh tradice funguje, říká vinařka

Johana Bílková vystudovala vinařství a nyní působí jako obchodní zástupce ve vinařství Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Jak se dívá na tradici svatomartinských vín? Jaký je vinný zákazník z Hané? A která vína se hodí právě ke svatomartinské hostině?

Kde se vzala tradice Svatomartinských či mladých vín?

Vůbec značka Svatomartinská vína je hodně mladá, nemá ani třicet let. Původně vznikla z myšlenky mladých vín, která tady je přes 200 let z dob Josefa II. Nemělo to ovšem formu prodejně-marketingovou, ale spíše šlo o zhodnocení úrody. Značka mladého Svatomartinského vína je nápad pana Kopečka z jižní Moravy, který si ji zaregistroval. Značku teď vlastní Vinařský fond a v dnešní době jde hlavně o marketing pro lidi a pro ten trh.

Čím to je, že se tato mladá tradice u nás tak chytla?

Podle mě jde o snahu navázat na tradici, která funguje ve Francii, a to jsou vína z oblasti Beaujolais. Jde o francouzskou původní variaci na mladé víno z jedné odrůdy. S tímto typem vína dobyli svět, ač ta vína svým způsobem nejsou kvalitou shodná s těmi, která dozrávají rok dva ve sklepích. Francouzi dokázali udělat díru do světa s těmito víny. Čeští vinaři pak navázali, akorát zůstali na lokální rovině. Dnes je z toho značka, která lidi táhne. Pro náš trh Svatomartinská vína určitě fungují.

Jak se na to díváte vy, jako vinařka?

Já tato vína nevyhledávám. Jde o víno hotové, ale myslím, že není zralé do lahve. Každý vinař vám ke svatomartinskému vínu řekne, že se musí vypít do Vánoc, nejpozději do Velikonoc. Potom už se ztrácí vše dobré, co ve víně je a kazí se. Tato vína nejsou stabilizovaná správným způsobem, nejsou správně vyzrátá. Jde o narychlo udělaná vína pro trh. Co mám kolegy z branže, shodujeme se, že svatomartinská vína neodkazují na práci vinaře. Pár týdnů zpátky byla ještě na vinici ve formě hroznů. Pro mě je to puberťák v lahvi, jsem spíš za komplexnější vína, kde s každým douškem objevuji novou chuť.

Pokud se mladá vína musí rychle vypít, je pro vinaře trochu risk, taková vína prodávat…

Produkce svatomartinských vín se hodně mění. Bývalo přes sto vinařství, která prodávala oficiální svatomartinská vína. Musí je schvalovat komise, není jednoduché je vyrobit a i za tu značku se platí, což moc lidí neví. Hodně vinařů už dělá svatomartinská vína v menších množstvích, protože vědí, že je nestihnou prodat.

Jak tuto situaci řeší Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, kde pracujete?

Máme omezený počet lahví, víme, kolik jich prodáme. Neděláme nadbytek, protože dostat tato vína mezi lidi, je často komplikovanější. Je to podobně jako s burčákem. Lidé jsou natěšení, první dva týdny je boom, a pak řeší prodejci, co s tím.

Jak se tedy liší vaše nabídka oproti loňsku?

Letos jsme oproti minulým letům dělali jen jednu odrůdu. Dřív jsme mívali bílé, růžové i červené. Vycházíme z našich zkušeností, kdy jsme nebyli schopní dostat vína úplně na trh. Letos máme odrůdu Irsai Oliver. Není to odrůda určená pro svatomartinské víno, ale je to raná odrůda. Máme asi tři sta lahví, o kterých víme, že je stihneme prodat a nebudeme mít ztráty.

Co se pak tedy děje s mladým vínem, které se neprodá?

Bohužel se musí likvidovat. Když se neprodá, zkazí se a je zdravotně závadné. Což je ztrátové pro každé vinařství, a to nikdo nechce.

Jaký je hanácký zákazník?

Na Hané okolo Kroměříže pořád podle mě převládá oblíbenost pálenky. Lidé nejsou úplně zvyklí pít víno, ale máme tam prestižní klienty, kteří ví, po čem dobrém jít. Obecně gramotnost v rámci zákazníků nakupujících víno, roste. Lidé už vědí, co chtějí hledat, nenechají se ošálit, dokáží pochopit, proč stojí lahev tři sta korun, umějí ocenit kvalitu a práci vinařů. Pro vinaře je to celoroční náročná práce.

Mění se nějak naše preference v průběhu let?

Určitě ano, byl tady trend sladších vín, v dnešní době už lidé volí sušší vína. Trendy se mění také sezónně. S příchodem zimy volí zákazníci červená vína, v létě bílá a růžová. Výkyvy ale nejsou markantní, většinová preference je do bílých vín, červená vína tvoří menší část prodejů.

Co byste tedy doporučila ke svatomartinské hostině?

U nás míváme kachnu, ale obecně k drůbeži se hodí bílá, svěží vína, což k tomu Martinovi sedí. Svatomartinská vína jsou krásně ovocná, nepatří mezi sladší vína, takže s chutí drůbežího masa i paštik se pěkně snoubí.

Související články

Olomoucký kraj

Při nehodě v Zábřehu se zranilo pět lidí

V sobotu večer zasahovaly složky IZS u dopravní nehody v Zábřehu. Ke kolizi dodávky a osobního automobilu došlo po 20. hodině, vyžádala si pět zraněných. Hasiči...

Oheň v kraji způsobil škody za 200 milionů. Celkově požárů přibylo

Hasiči loni v Olomouckém kraji zlikvidovali 892 požárů, pře kterých utrpělo zranění 57 lidí a dalších šest přišlo o život. Přímá škoda způsobená požáry...

Olomoucký kraj zveřejnil zprávu o rozvoji. Investice směřují do klíčových oblastí

Olomoucký kraj pokračuje v rozvoji vybraných oblastí. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili Zprávu o plnění cílů Strategie rozvoje za rok 2024. Dokument ukazuje to,...

Hygienici zahajují kontroly koupacích vod. První odběry proběhnou v pondělí

Od pondělí 12. května zahájí Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje (KHS) pravidelné sledování kvality povrchových vod určených ke koupání. První odběry proběhnou na dvou...

Nejnovější

Highlighty týdne: Olomouc má plán na úpravy Mlýnského potoka, zoo hlásí přírůstky

Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty...

Při nehodě v Zábřehu se zranilo pět lidí

V sobotu večer zasahovaly složky IZS u dopravní nehody v Zábřehu. Ke kolizi dodávky a osobního automobilu došlo po 20. hodině, vyžádala si pět zraněných. Hasiči...

Olomoucká muzejní noc láká do muzeí, galerií nebo na Andrův stadion

Olomoucká muzejní noc opět otevře dveře do více než padesáti objektů, od muzeí a galerií až po běžně nepřístupné prostory, kam se veřejnost jen...

Brownfield u Hradiska město promění v lesopark u rybníka

Prostor pro procházky, odpočinek i běh. Stezky vedoucí mezi vzrostlými stromy a keři, v blízkosti rybníka. Přípravy na vznik právě takového lesoparku pokračují u...

Skauti z Hradiska chystají příměstský tábor

Dobrodružství, dovednosti a přátelství! Přesně to může vaše dítě zažít v příměstském táboře, který chystá olomoucké 4. středisko skautů a skautek. Uskuteční se od 11....

Benefiční koncert Dáši Zázvůrkové v Dubu nad Moravou

Benefiční koncert Dáši Zázvůrkové s názvem Věřím v brzké lepší příští se bude konat v poutním kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. Zazní na něm...

Velká Morava Fest? V Přerově vystoupí špičkové kapely a interpreti

V přerovském parku Michalov se o prázdninách opět chystá festival pro milovníky dobré hudby. Druhý ročník festivalu Velká Morava Fest se uskuteční 12. července. A...

V Bělkovicích budou jarní trhy, nakopněte své zahrádky

Jarní trhy v Bělkovicích-Lašťanech aneb nakopněte své zahrádky. Přesně takový podtitul má akce, která se koná v obci mezi Olomoucí a Šternberkem v neděli 11. května. Jarní...