Ukrajinská rodina přemístila z bombardovaného Charkova na Jesenicko výrobu bezmasých uzenin

Z Charkova ostřelovaného ruskou armádou převezla loni do České Vsi na Jesenicku svoji výrobu veganských a vegetariánských uzenin ukrajinská rodinná firma Vegetus. Společnost nyní v České Vsi zaměstnává 13 pracovníků, mezi kterými jsou Ukrajinci a také dva Češi. Firma se postupně usazuje na tuzemském trhu, zprovoznila internetový obchod a chce vyvážet na trhy Evropské unie.

Ředitelka české pobočky firmy Vegetus Larysa Honska ČTK řekla, že s manželem firmu v Charkově budovali více než 15 let a před ruskou invazí zaměstnávali stovku pracovníků. Podnik na ploše 2000 metrů čtverečních vyráběl zhruba tři tuny bezmasých pochoutek denně. Firma výrobky exportovala do několika evropských zemí a v největších ukrajinských městech provozovala síť 12 vlastních prodejen zaměřených na potraviny pro vegetariány a vegany.

Loni na konci února ale Rusko zaútočilo na Ukrajinu a z Charkova se krátce poté stalo rozbombardované město. Rakety dopadly i na bytový dům, ve kterém majitelé firmy žili. Část domu byla poškozena. V druhém největším ukrajinském městě podle Honské panoval zmatek, nad domy létaly ruské bombardéry a v ulicích jezdila těžká vojenská technika včetně tanků. Obyvatelé netušili, co s nimi bude, a kvůli bombardování se skrývali ve sklepech či prostorách metra. „Každé ráno jsem se díval z okna bytu, jestli na stožáru opodál stále vlaje naše vlajka. Fotografie vlajky jsem posílal známým, kteří se ptali, co s námi je,“ uvedl podnikatelčin manžel Alexej.

Majitelé firmy Vegetus se proto rozhodli výrobu z Charkova přestěhovat do České Vsi na Jesenicku, kam Honska přijela na pozvání známého. V jesenické obci s 2400 obyvateli našla vhodné zázemí pro podnikání, jelikož zde právě ukončila provoz jiná potravinářská firma. „Technologii postupně z Ukrajiny převezlo 20 kamionů Některé zaměstnance jsme přivezli z Ukrajiny, jiní přijeli sami a projevili zájem u nás pracovat,“ uvedla Honska.

Výrobu firma Vegetus zahájila loni na sklonku léta. Ještě předtím ale společnost vyprázdnila své charkovské sklady. Zhruba 15 tun bezmasých potravin rozdala strádajícím obyvatelům Charkova, kteří si kvůli zavřeným či prázdným obchodům nemohli koupit ani základní potraviny. „S úsměvem říkám, že jsme tehdy z hodně obyvatel Charkova udělali vegany,“ podotkl Alexej.

Firma Vegetus nyní na Jesenicku vyrábí 20 druhů bezmasých klobás, párků, burgerů a speciálních omáček. Zhruba 90 procent produkce posílá na Ukrajinu, část jako humanitární pomoc. Desetinu zboží prodává v tuzemsku a Německu. Po skončení války chtějí manželé dál podnikat v Česku a obnovit činnost na Ukrajině. „Plánujeme na Jesenicku výrobu rozvíjet a chceme se zaměřit i na vývoz do EU,“ řekl Alexej.

Ukrajinské manžele obyvatelé České Vsi přijali vřele a přátelé jim pomohli s češtinou i při orientací v novém prostředí. Jejich jedenáctiletá dcera krátce po příjezdu mohla usednou do místní základní školy. „Začínali jsme tady od nuly, nebo spíš z minusu, ale jsme za tuto příležitost velmi vděční,“ řekla Honska, podle níž už výroba bezmasých uzenin nabírá obrátky. Firma své produkty prezentovala na některých gastronomických festivalech v Česku a Německu a prodává je i prostřednictvím portálu Rohlík.cz.

Související články

Nejčtenější

Jaké byly nejčastější přestupky? Policisté zveřejnili výsledky Speed Marathonu

V závěru minulého týdne kontrolovali policisté po celé republice, jak dodržují řidiči nejvyšší povolenou rychlost. Policisté se zaměřili na dodržování limitů jak v obcích, tak mimo...

Každý by si měl nechat oholit hlavu, říká holička ze Šemberovy ulice

Zapadlá ulice v centru Olomouce skrývá podniky, ale i řemeslo. Na jednom konci Šemberovy ulice stojí studio PROSTĚ holičství. Dveře otevírá holička v bílé...

Sražený kůň ve Velkých Losinách. Veterinářka ho musela po střetu s vozidlem utratit

Nákladní vůz projížděl Velkými Losinami kolem muže, který s koněm šel po chodníku pro pěší. Kůň se ale náhle splašil a dostal se na komunikaci,...

Tip na výlet: Už třicet let se snaží opravit zámek Dřínov. Památka se teď...

Dnes vás s naším tipem na výlet vezmeme za hranice Olomouckého kraje, konkrétně na Kroměřížsko. V obci Dřínov najdeme i stejnojmenný zámek, který téměř...

Nejnovější

Zábřežský eko servis bojuje za Cenu kraje. Dáte mu svůj hlas?

Má za úkol redukovat množství odpadu prodloužením životního cyklu použitých, ale stále funkčních věcí. To je případ projektu RE-USE "Život starým věcem," který realizuje...

Nemocnice koupila porodnický gauč. Umožní rodičkám přirozený porod

Nemocnice Šumperk zakoupila do porodnice variabilní porodnický gauč, který umožňuje ženám rodit pohodlně v jakékoliv poloze, a podporuje tak přirozené porody. Porodnický gauč vyrobila...

Auto na střeše v kolejišti. Drážní hasiči evakuovali 150 cestujících

V Hanušovicích na Šumpersku zasahovali hasiči Správy železnic u nehody osobního vozidla. To leželo na střeše v profilu trati. Drážní hasiči ve spolupráci s dobrovolnými evakuovali z vlaku...

Vše na jednom místě. Olomoučtí Sokoli chystají stavbu nové budovy

Po několika postupných etapách nedávných rekonstrukcí je původní budova olomouckého Sokola prakticky jako nová. Nyní se chystá stavba dalšího objektu, který by měl stát...

Zábřežský eko servis bojuje za Cenu kraje. Dáte mu svůj hlas?

Má za úkol redukovat množství odpadu prodloužením životního cyklu použitých, ale stále funkčních věcí. To je případ projektu RE-USE "Život starým věcem," který realizuje...

Vymyslel, jak ochránit včely před nebezpečnou varroázou. Karel Dušek může získat Cenu kraje

Karel Dušek je dlouholetý člen Českého svazu včelařů ZO Olomouc, jako vedoucí výzkumného týmu působil řadu let ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, kde zkoumal, šlechtil...

Jeho jméno nese i jedna z pestřenek. Vítězslav Bičík je nominovaný na Cenu kraje

Profesní život Vítězslava Bičíka tvořila pedagogická a vědecká práce. Svůj výzkum zaměřil na studium prostorové orientace vyšších obratlovců, na monitoring těžkých kovů v populacích hmyzu a...

Olomouc odstartuje rekordní sezónu burger festivalů. I s Romanem Paulusem

Tradičně poprvé v sezóně míří největší český putovní street food festival – Burger Festival – do Olomouce. U Galerie Šantovka už tento týden předvede své...