Patnáct sudů piva si lidé měsíčně sami vytočí v obecní samoobslužné hospodě Formanka v Hanušovicích na Šumpersku. Radnice ji provozuje zhruba dva roky. Restauraci tehdy hrozil zánik a město se ji rozhodlo zachránit, aby lidé v této části Hanušovic měli kam zajít na pivo a jídlo. Díky samoobslužnému režimu je provoz obecní hospody rentabilní. Řekl to starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y).
Při otevření obecní hospody před dvěma roky někteří místní lidé podle Kostky nevěřili, že tento provozní koncept založený na samoobslužném výčepu bude dlouhodobě fungovat. LIdé si ale do obecní restaurace našli cestu. Za výčepem si hosté mohou sami načepovat a zaplatit pivo či nealkoholický nápoj, přes poledne mají k dispozici i obědové menu. Hosté denně v hospodě spořádají zhruba stovku jídel. „Výhoda naší hospody je, že mimo dobu obědů je plně samoobslužná a odpadají vysoké mzdové náklady, kvůli kterým spousta jiných hospod zavírá. Takto se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit,“ uvedl Kostka.
Radnice se podle Kostky snaží podporovat návštěvnost samoobslužné hospody například slevovými akcemi. „Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou,“ podotkl Kostka.
Součástí restaurace Formanka je i penzion, který se radnice rozhodla rekonstruovat, aby zvýšila lůžkovou kapacitu ve městě, které leží na hlavní trase do Jeseníků. Samoobslužná obecní restaurace je podle Kostky unikátem v Olomouckém kraji a možná i celém Česku. Nedávno si Formanku přijela do Hanušovic prohlédnout početná delegace starostek a starostů z různých koutů republiky. Samoobslužné hospody by tak podle Kostky mohly v budoucnu po vzoru Hanušovic otevřít další města a obce, kde kvůli rostoucím provozních nákladům a úbytku hostů hrozí zavření restaurací.